Over mij en Wat mij beweegt…

In 1986 startte ik als fysiotherapeute bij GGZ instelling ‘Reinier van Arkel’.

Ik werd getroffen door de verhalen van sommige mensen die ik daar ontmoette. Vaak een verhaal van mensen die de balans in hun leven waren kwijtgeraakt, die soms geen binding meer voelden met hun eigen lijf, met hun omgeving. Sommigen hadden een negatief beeld van zichzelf, waren onzeker, durfden geen contact meer te maken. Soms hadden ze een stevige muur opgebouwd, maar toch was er ook vaak hunkering naar contact. Wat meer op afstand een luisterend oor, een geruststellende blik. Of dichtbij even lijfelijke aanraking, de warmte en bevestiging van een hand.

De vraag om contact werd niet altijd expliciet gesteld, maar lag verborgen en werd zichtbaar in tijd, ruimte en geduld.

Bij Reinier van Arkel kwam ik ook in aanraking met haptonomie. Het sloot aan bij waar ik door geraakt werd en het was vanzelfsprekend me daar verder in te verdiepen.

Ik volgde zowel de basisopleiding haptonomie als de opleiding tot haptotherapeut in Doorn. Dit had veel betekenis voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik kreeg zicht op mijn levensverhaal, mijn herinneringen en hoe deze meebewegen in mijn leven. Voelen en verbinden kregen betekenis. Ik was steeds meer verbonden met mijzelf, met mijn eigen bewegingen. Het rijke gevoel dat dit gaf wilde ik graag meenemen en delen met anderen.

Gaandeweg maakte voor mij fysiotherapie plaats voor haptotherapie.

In de loop der jaren heb ik veel ervaring opgedaan met het werken met volwassenen en adolescenten op allerlei gebieden binnen Reinier van Arkel, zoals hechtingsproblematiek, traumaverwerking/PTSS, rouwverwerking, relatieproblemen, burn-out- en stress gerelateerde klachten, stemmingsproblemen ea.

De samenwerking met andere hulpverleners is voor mij een groot goed geworden. Ik hecht veel waarde aan multidisciplinair afstemmen wanneer er andere hulpverleningscontacten zijn naast de haptotherapie. Mijn ervaring bij Reinier van Arkel heeft mij geleerd, dat dit versterkend werkt in het behandelproces.

Kennis en vaardigheden houd ik op peil middels intervisie met vakgenoten en regelmatig volgen van bij- en nascholingen.

Ik leer iedere dag van de mensen die ik ontmoet en begeleid, het houdt mij enthousiast en gedreven. Mijn werk geeft mij energie, die ik wil delen met de mensen die in alle vertrouwen bij mij komen voor hulp. Door mee te luisteren, mee te voelen, te bevestigen, ieder verhaal de ruimte te geven. Door handvatten aan te reiken, door samen te ontdekken hoe zo goed mogelijk om te gaan met dat wat jou in het dagelijks leven treft.

Naast mijn werk zijn er veel dingen die ik graag doe, waar ik blij van wordt en energie van krijg. Eén ervan is dansen: Ik dans graag! Dans is bewegen, jezelf voelen, ritme en een cadans vinden in je lijf. Door dansen kom ik bij mijzelf, voel ik de energie stromen en verbind ik mij met iets oorspronkelijks in mijzelf. Dat verbinden met het oorspronkelijke in mijzelf ervaar ik als een groot goed en wens ik ook anderen toe.